Oznake

,

Scenu međunarodnog krivičnog prava ovih dana potresa pismo danskog sudije pri ICTY, Frederik Harhoff, kojim ocrnjuje američkog sudiju Teodora Merona, predsednika ICTY zbog uticanja na ishode poslednjih presuda ICTY-a kojim su oslobođeni trojica generala u slučaju Gotovina, zatim Perišić, Stanišić i Simatović. Samo pismo poslato je na pedesetak adresa, a veliki krug primalaca doveo je do curenja infromacija.

Celo pismo može se preuzeti ovde – pismo. Osnovna pretpstavka je da navedene presude predstavljaju ne odstupanje, već potpunu inverziju dotadašnejg rada tribunala zasnovanog na ideji obaveznosti znanja kao uslova zasnivanja odgovornosti u udruženom zločinačkom poduhvatu (JCI). Veruje se da je osnovni razlog oslobađanja hrvatskih generala, prihvatanja stava da Perišić nije znao da će jedinice pod njegovom komandom činiti krivična dela i nepoznanica šefovima državne bezbednosti da se zločini dešavaju, bio taj da je Meron u fuknciji predsednika ICTY vršio pritisak na sudije na slučajevima zbog isuviše striktnog shvatanja direktnosti veze, što predstavlja osnov mogućeg zasnivanja odgovornosti američkih i izraelskih generala.

Prema novim presudama stvara se doktrina da generali moraju da podstiču trupe na činjenje zločina, zbog čega njihova namera mora da bude posebno dokazana. Na taj način ranija praksa tribunala da nadređeni vojni oficiri moraju da osiguraju nečinjenje zločina potpuno pada u vodu. Ukoliko su tačni navodi koje danski sudija ističe u svom pismu, celokupna praksa pada u vodu, postavlja se pitanje stabilnosti MKP, kao i onoga što njegov korpus predstavlja?

Advertisements