Oznake

, ,

U toku 2011. godine Tužilac MKS je proprio motu otvorio istragu o situaciji u Obali Slonovače. Ishod istrage bilo je podizanje dve optužnice za zločine protiv čovečnosti, i to: Laurent Gbagbo (bivšeg predsednika ove afričke države) i Simone Gbagbo (njegove supruge).

Razlog za pokretanje istrage protiv bivšeg predsednika Obale Slonovače nalazi se u događajima koji su usledili u post-izbornom periodu 2010-2011. godine, kada su izbili veliki neredi nakon prvih predsedničkih izbora u deset godina. Optužnica se zasniva na tome da su predsednik Gbagbo i članovi kruga bliskih saradnika putem različitih mera koje uključuju i nasilje pokušali da očuvaju vlast u državi. Tačke optužnice odnose se na upotrebu jedinica pod komandom predsednika koje su odgovorne za smrt, silovanja, teške povrede, kao i arbitrarno lišenje slobode velikog broja ljudi za koje se pretpostavljalo da predstavljaju pomagače oponentnu na predsedničkim izborima, gospodinu Ouattara. Prva runda izbora zbila se 31.10.2010, dok je druga organizovana između 28.11. i 01.12.2010. 02.12.2010. godine, predsednik Nezavisne izborne komisije proglasio je pobedu Ouattara-e, da bi Ustavni sud preinačio tu odluku i proglasio pobedu Gbagbo-e. Oba kandidata su se istovremeno proglasila za predsednika Obale Slonovače.

Osnov za zasnivanje nadležnosti MKS nalazio se u članu 12 (3) Statuta Suda koji dozvoljava da svaka država može za pojedinačan zločin nadležnost sa nacionalnih prebaci na Međunarodni krivični sud. Naime, iako je Obala slonovače potpisala Rismki Statut 1998. godine upitna je bila nadležnost samog Suda, koja je rešena dostavljanjem deklaracije o prihvatanju nadležnosti za zločin u pitanju. Razvoj slučaja doveo ej do toga da 15.02.2013. godine Obala Slonovače deponuje dokument o ratifikovanju, čime je postala država članica MKS.

Kako je saslušanje povodom potvrđivanja optužnice održano u periodu od 19-28.02.2013. godine, a da je Sud dužan da u roku od 60 dana od dana prijema pismenog odgovora odbrane na tačke optužnice donese odluku i pokretanju ili obustavljanju postupka, ovih dana očekuje se odluka u slučaju Laurent Gbagbo.

Ovaj slučaj interesantan je po inicijalnom načinu zasnivanja nadležnosti, što se sudi bivšem predsedniku jedne države, što je jedini slučaj otvoren pored njega za situaciju u Obali Slonvoače slučaj supruge bivšeg presednika, i što je u pitanju tretiranje zločina protiv čovečnosti na način sličan situaciji u Keniji.

Advertisements