Oznake

, ,

Predsedavajuci sudskog veca Adrian Fulford u izricanju kazne Tomasu Lubangi, optuženom za regrutaciju, podvođenje i upotrebu dece kao vojnika u Ituriju, okrugu u istočnom delu Demokratske Republike Kongo, izrekao je kaznu od 14 godina zatvora. Kombinacija olakšavajućih okolnosti, kao što je saradnja optuženog, nedostatak otežavajućih okolnosti, što uključuje nedostatak dokaza za seksualno i rodno zasnovano nasilje, dovelo je do toga da sudije vide maksimalnu kaznu od 30 godina kao neprihvatljivu za ovaj slučaj.

Sudija Fulford objasnio je da je već 6 godina Lubanga ve odslužio u pritvoru, s obzirom na činjenicu da je u pritvorskoj jedinici u Hagu prisutan od marta 2006. godine. Uzimajući u obzir pravila o uračunavanju pritvora to znači da Lubanga treba da odsluži još 8 godina. Veće je odbilo da uračuna vreme provedeno u pritvoru u DRK, gde je Lubanga proveo vreme od 2003-2006. godine, primarno zbog nedostatka dokaza da je bio zadržan zbog istih zločina za koje mu se sudilo pred MKS.

Veće je dodatno zaključilo da bi, s obzirom na finansijsku situaciju Lubange, bilo neprikladno nametati mu novčanu kaznu. Dodatno, bez obzira na činjenicu da je nekoliko država, kao što su Austrija, Belgija, Danska, Finska, Ujedinjeno Krljevstvo i Srbija, izrazili spremnost da prihvate osuđeno lice još uvek nije odlučeno gde će Lubanga služiti svoju kaznu.

Suđenje Lubangi predstavlja prekretnicu u primeni Rimskog Statuta. To je jedan od nekolicine slučajeva u istoriji u kojima se pojedinac tereti za regrutaciju i podvođenje dece vojnika. Kao takvo, suđenje je mnogo doprinelo razumevanju težine pomenutog zločina i pomoglo da se regrutavacija dece stavi u međunarodni fokus. Tokom suđenja, 10 bivših dečaka vojnika svedočilo je pred sudom, kao i nekoliko veštaka.

Izricanju kazne prethodio je predlog tužioca da Lubangi bude izrečena maksimalna kazna zatvora od 30, odnosno 20 godina ukoliko Lubanga bude sarađivao sa MKS, iskazao istinsko žaljenje i radio na sprečavanju takvih zločina. Ono što ostaje da se vidi jeste način na koji će se usmeravati i voditi žalbeni postupak protiv Lubange, primarno iz razloga što se Ntaganda tereti za identične zločine kao Lubanga, ali sa hijerarhijski više pozicije. Moguće je, možda, da Lubanga bude novi Erdemović Međunarodnog krivičnog suda?

Advertisements