Postupak ratifikacije Statuta MKS, predstavlja posao čiju zastavu nose nevladine organizacije. Neverovatna je količina energije koju NVO usmerava ka zagovaranju ratifikacije, postavljanju sistemske podrške, kreiranju mape razvoja. Posledica toga je da je 06. decembra 2011. tihookeanska država Vanuatu, kao 120. članica Rimskog statuta, ratifikovala taj međunarodni dokument. Tom ratifikaicjom u toku 2011. godine 6 država pridružilo se Sudu, što je više u odnosu na bilo koju godinu od 2003.

Sa druge strane i dalje postoje neverovanja u pozitivnost i pravnost delovanja Međuanrodnog krivičnog suda. Tako Zimbabve i dalje odbija ratifikaciju Statuta prevashodno verujući da je delovanje Međunarodnog krivičnog suda (ICC) usmereno protiv nekih regiona u Africi, dok druge regione ostavlja nedodirnutim.

Iako je izvesno da se 7 istraga pred MKS-om sprovode se za teritoriju afričkih zemalja, stav Zimbabvea predstavlja manjinu. Pre svega iz razloga što 33 od 55 država afričkog kontinenta jesu članice MKS-a (više: http://www.newzimbabwe.com/opinion-6359-Chinamasa+wrong+about+the+ICC/opinion.aspx ). Pa, ipak, ovo predstavlja interesantan stav pred deseto zasedanje Skupštine država članica Međunarodnog krivičnog suda u Njujorku. Iako će fokus ovog zasedanja biti izbor šest novih sudija Suda, novog tužioca i predsednika Skupštine država članica, pretpostavka je da se od problema koji se odnose na selektivan pristup u izboru situacija neće tako lako pobeći.

Advertisements