Nakon četiri godine suđenja, gde je prethodno od 23. februara 2003. godine boravio u pritvoru Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, suđenje Vojislavu Šešelju nalazi se na početku svog kraja. Naime, prema obaveštenju za medije ICTY-a iznošenje završnih reči u postupku počeće u ponedeljak 5. marta 2012. godine, pri čemu su obe strane u postupku pozvane da dostave svoje završne pretresne podneske najkasnije do 5. februara 2012. godine.

Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, optužen je pred Međunarodnim tribunalom za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, i to za progone na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, nehumana dela, ubistvo, mučenje, okrutno postupanje, razaranje koje je navodno učinio od 1991. do 1994. godine nad nesrpskim stanovništvom velikih delova Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Vojvodine.

S obzirom na značajan poltički uticaj koji Šešelj ima i na teritoriji Republike Srbije, ovo suđenje dugo je bilo centar interesovanja niza pobornika i pristalica njegove politike. Podsećanja radi, Vojislav Šešelj je u junu 1990. godine osnovao stranku Srpske narodne obnove, koja je kasnije preimenovana u Srpski četnički pokret (SČP). U decembru 1990, vlasti Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) zabranile su SČP. Imenovan je za predsednika novoosnovane Srpske radikalne stranke (SRS) 23. februara 1991.

Pred ICTY-em nalazi se optužen po osnovu učešća pojedinačno ili u dogovoru s drugim poznatim i nepoznatim učesnicima udruženog zločinačkog poduhvata (UZP), gde je planirao, naredio, podsticao, učinio ili na drugi način pomagao i podržavao planiranje, pripremu ili izvršenje, ili fizički učinio zatvaranja u nehumanim uslovima muslimanskih, hrvatskih i drugih nesrpskih civila na teritoriji koji su srpske vlasti nazivale „Srpska Autonomna Oblast (SAO) Slavonija, Baranja i Zapadni Srem“, kao i u opštinama Zvornik, na “širem području Sarajeva”, (opštine Ilijaš, Vogošća, Novo Sarajevo, Ilidža i Rajlovac), te u opštinama Mostar i Nevesinje u Bosni i Hercegovini, kao i u delovima Vojvodine.

Suđenje Vojislavu Šešlju ostaće ubeleženo u istoriji tribunala po neprekidnim i konstantim sukobima optuženog i predsedavajućeg sudije Žan Klod Antonetia (Jean-Claude Anttonetti), procesnim blokadama, udaljavanjima iz sudnice i tri zasebna procesna postupka za nepoštovanje Međunarodnog suda. Kao takvo, ovo suđenje je pre bilo atraktivno za javnost nego suštinsko u domenu međunarodnog krivičnog prava.

Advertisements